Corn dog

By | 1 grudnia 2014

Jest to kolejne amerykańskie danie, które zaliczamy do potraw typu fast food. Składnikiem tego dania jest parówka, która pokryta jest kukurydzianym ciastem. Danie to smaży się na gorącym oleju. Danie to często podawane jest na patyku drewnianym. Popularność tego dania rozpoczęła się na początku lat czterdziestych dwudziestego wieku w stanie Texas. Pierwotna nazwa tej potrawy to „cozy dogs”. W roku 1946 wynaleziono specjalne urządzenie pomagające przygotować tą amerykańską potrawę. Urządzenie to wpinało patyki, nadziewało, oraz smażyło. Pierwszą restauracją, która serwowała tą potrawę była restauracja „Hot Dog na patyku”, a jej właścicielem był Dave Gerham. Obecnie jest to bardzo popularna potrawa i ma nawet swoje międzynarodowe święto. Święto to przypada na pierwszą sobotę marca. A dokładniej przed mistrzostwami koszykówki mężczyzn ( pierwsza liga). Dodatkami do tej amerykańskiej potrawy są: majonez, ketchup, sos albo musztarda. W różnych krajach corn dog nosi różne nazwy, i tak w Kanadzie „pogos”, w Korei Południowej „hot dog, w krajach europejskich często można spotkać się z nazwą ” toasty dogs”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *