Hamburger

By | 1 grudnia 2014

To amerykańska potrawa, która stała się popularna na całym świecie. Jest to kotlet z wołowego mięsa mielonego, który formułuje się w okrągły oraz płaski place. Kotlet ten smaży się albo piecze na ruszcie. Następnie kotlet kładzie się między dwoma kawałkami przeciętej bułki. Do hamburgera dodaje się takie dodatki jak: pomidor, sałata, ogórek kiszony, majonez oraz ketchup. Można powiedzieć, że potrawa ta ma swoje odmiany: cheeseburger ( żółty ser jako dodatek), chickenburger ( kotlet z kurczaka), fishburger ( ryba). W Stanach Zjednoczonych hamburger uważany jest również za potrawę domowej kuchni. Amerykanie bardzo często serwują to danie na przyjęcia, które odbywają się na wolnym powietrzu. Zdecydowanie najczęściej hamburgery zjadane są w barach szybkiej obsługi, czyli tak zwanych barach fast food. Louis Lunch to chyba najstarszy lokal, gdzie można zjeść w Stanach Zjednoczonych to danie. Za wynalazcę tego dania uważany jest Fletcher Davis, a za datę powstania hamburgera uważa się rok 1904.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *