Hot dog

By | 1 grudnia 2014

To jedno z typowych potraw amerykańskich, którego głównymi składnikami są bułka ( tylko i wyłącznie podłużna) oraz podgrzewana parówka. Bułka jest nacinana, natomiast bułkę wkłada się do mikrofalówki w celu podgrzania. Niezbędne jest również to, aby bułka była ciepła oraz chrupiąca. Oryginalny hot dog podawano bez dodatków, obecnie jednak dodaje się takie dodatki jak: musztarda, ketchup, warzywa. W naszym kraju można spotkać się z różnymi kombinacjami dodatków. Historia tego dania rozpoczęła się we Frankfurcie na Menem. Tu bowiem powstały parówki. Kolejny etap „tworzenia się” hot dogów to przybycie do Stanów Zjednoczonych Ameryki imigrantów. Wśród nich był Niemiec Charles Feltman,, który w latach siedemdziesiątych dziewiętnastego wieku otworzył pierwszą tak zwaną budkę. W późniejszych latach hot dog stawał się coraz bardziej popularny, dzięki na przykład Wystawie Kolumba, czy otwarcia stoiska z hot dogami na baseballowym stadionie. Tak właściwie niewiadomo jak to było, ponieważ inna wersja mówi że danie to wymyślił Bawarczyk Anton Feuchtwanger.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *