Kuchnia amerykańska

By | 1 grudnia 2014

Posiłki kuchni amerykańskiej zostały spopularyzowane właściwie na prawie każdy kontynent. Na tą kuchnie wpływ miało wiele kuchni, na przykład kuchnie azjatyckie, kuchnia francuska. Różne style oraz sposoby przygotowywania dań w końcu „zespoliły się” w jedno. Niektóre typowo amerykańskie potrawy mają swoje korzenie w kuchniach różnych narodów. Tak jest na przykład w przypadku hot-doga, którego „źródłem” jest kuchnia niemiecka. Amerykańska kuchnia ma naturalnie dosyć dużo regionalnych odmian. W menu dań pochodzących z tego rodzaju kuchni na pewno znajdziemy oprócz już wyżej wymienionego hot-doga: naleśniki z syropem klonowym, hamburgera, banana bread, jambalaya, kanapki z dżemem i masłem orzechowym, corn doga, popcorn, coca-colę, Pepsi-colę oraz różne dania z grilla lub typu fast food. W różnych regionach co innego jest bardziej popularne, na przykład na wybrzeżu wschodnim królują potrawy z owoców morza oraz ryb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *