Kuchnia amerykańska

przez | 1 grudnia 2014

Potrawy pochodzące z kuchni amerykańskiej są właściwie znane na całym świecie: hot doga, hamburgera, coca-colę, popcorn, corn doga czy chipsy spożywał prawie każdy z nas. Do przygotowania pierwszego wymienionego amerykańskiego dania potrzeba właściwie tylko podłużną bułkę oraz parówkę. Chociaż obecnie częściej podaje się ją z różnymi dodatkami: ketchupem, musztardą czy różnymi warzywami. Na przykład w naszym kraju bardzo często hot doga serwuje się z surówką. Hamburger to jeden z symboli jedzenia typu fast food, które rozprzestrzeniło się właściwie na każdy cały świat. Mielony kotlet wołowy w okrągłej bułce to najprostsza definicja tej amerykańskiej potrawy, która „doczekała się” wielu odmian. Pierwszego hamburgera przygotowano w roku 1904. Zdecydowanie najbardziej znanym bezalkoholowym napojem amerykańskim jest coca-cola. Ten gazowany napój produkowano już pod koniec dziewiętnastego wieku. Dziś nie jest tylko napojem, ale i słynną na całym globie marką. Prażona kukurydza, czyli popcorn to popularna przekąską, która spożywamy przede wszystkim w trakcie oglądania filmów, szczególnie w kinach. Kolejnym amerykańskim daniem, w którym głównym składnikiem jest parówka, jest corn dog. Obok parówki składnikiem potrawy jest ciasto kukurydziane. Dużą popularnością cieszą się również chipsy, których rodzaje smaków nawet trudno wyliczyć.