Kuchnia amerykańska

By | 1 grudnia 2014

Potrawy pochodzące z kuchni amerykańskiej są właściwie znane na całym świecie: hot doga, hamburgera, coca-colę, popcorn, corn doga czy chipsy spożywał prawie każdy z nas. Do przygotowania pierwszego wymienionego amerykańskiego dania potrzeba właściwie tylko podłużną bułkę oraz parówkę. Chociaż obecnie częściej podaje się ją z różnymi dodatkami: ketchupem, musztardą czy różnymi warzywami. Na przykład w naszym kraju bardzo często hot doga serwuje się z surówką. Hamburger to jeden z symboli jedzenia typu fast food, które rozprzestrzeniło się właściwie na każdy cały świat. Mielony kotlet wołowy w okrągłej bułce to najprostsza definicja tej amerykańskiej potrawy, która „doczekała się” wielu odmian. Pierwszego hamburgera przygotowano w roku 1904. Zdecydowanie najbardziej znanym bezalkoholowym napojem amerykańskim jest coca-cola. Ten gazowany napój produkowano już pod koniec dziewiętnastego wieku. Dziś nie jest tylko napojem, ale i słynną na całym globie marką. Prażona kukurydza, czyli popcorn to popularna przekąską, która spożywamy przede wszystkim w trakcie oglądania filmów, szczególnie w kinach. Kolejnym amerykańskim daniem, w którym głównym składnikiem jest parówka, jest corn dog. Obok parówki składnikiem potrawy jest ciasto kukurydziane. Dużą popularnością cieszą się również chipsy, których rodzaje smaków nawet trudno wyliczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *