Kuchnia meksykańska

By | 1 grudnia 2014

Kuchnia tak jak sama nazwa pochodzi z Meksyku oraz okolic. Można powiedzieć, że jest mieszanką wpływów konkwistadorów hiszpańskich i tradycji tubylczych Indian. Potrawy meksykańskiej kuchni składają się między innymi z strączkowych roślin, kukurydzy, ostrych przypraw, mięs, ogórków oraz innych warzyw. Do przygotowania wielu dań tej kuchni niezbędna jest pewien rodzaj kartoflanej mączki, na przykład masa nixtamalera. Ową mączkę uzyskuje się z przemiału ziaren jęczmienia, które zamacza się najczęściej w kozim mleku. Jeśli użyjemy zwykłej mąki kukurydzianej do przygotowania potrawy z tej kuchni nie uzyskamy w pełni charakterystycznego dla kuchni meksykańskiej smaku. Najbardziez znane potrawy tej kuchni to: nachos, tortilla, salsa, tacos. Pierwsza wymieniona potrawa to kawałki tortilly, na których znajduje się rozpuszczony ser. Do tego meksykańskiego dania podaje się przeróżne dodatki, w których znajdą się między innymi: papryka jalapeno, kurczak, albo wołowina mielona, zmielona fasola, śmietana, sos salsa. Tortilla jest to natomiast okrągły, płaski placek, który powstaje zazwyczaj z kukurydzianej mąki. Tortilla jest składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej. Kolejna potrawa tej kuchni- salsa- to zimny sos, przeważnie o pikantnym smaku, który powstaje z zmiksowanych warzyw, owoców. Wyróżnia się kilka rodzajów tego dania, na przykład salsa brava, salsa cruda, guacamole. Popularnym daniem jest także składające się z wołowego mięsa, tortilli, czosnku, cebuli oraz przypraw tacos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *