Kuchnia niemiecka

By | 1 grudnia 2014

Kuchnia niemiecka nie charakteryzuje się jednolitością, a powodem tego jest późne utworzenie się niemieckiego państwa ( w drugiej połowie dziewiętnastego wieku). Właściwie każdy region wyróżnia się innymi kulinarnymi zwyczajami. Wpływ na tą kuchnię miały między innymi takie kuchnie jak: kuchnia włoska, hiszpańska czy grecka. Wiele smakoszy uznaje tą kuchnię za zbyt tłustą i jakoś nie jest popularna na świecie. Kuchnia ta charakteryzuje się pożywnością oraz dużą kalorycznością. Jak to mówią Niemcy „ ma być dużo, tłusto i dobrze”. Można powiedzieć, że głównym składnikiem wielu niemieckich potraw jest wieprzowina. Dlatego kuchnia ta kojarzy się między innymi z różnymi gatunkami kiełbas, kiełbasek, wędlin. W tradycyjnej niemieckiej kuchni raczej rzadko można spotkać się z zupami, a najbardziej znaną jest Gulaschsuppe. W północnej części tego kraju bardzo często spożywa się ryby morskie, a najpopularniejsza ryba to pstrąg. Najbardziej znane dania kuchni niemieckiej to na przykład: Eisbein ( golonka), Biersuppe (zupa piwna), Sauerbraten (pieczona marynowana wieprzowina), Thüringer Bratwurst (smażona kiełbasa).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *