Kuchnia tunezyjska

By | 1 grudnia 2014

Słynną potrawą, a właściwie dodatkiem do potraw tej kuchni jest harissa. Tą ostrą pastę, którą stosują głównie Tunezejczycy i Libijczycy przygotowuje się z papryki chili oraz czosnku. Dosyć często do przygotowania tej pasty używa się oliwę, kminek i kolendrę. Pasta ta jest dodatkiem to takich produktów spożywczych, czy dań jak: zupy, makarony, kanapki, kuskus. Specjalnością tej kuchni jest także casse-croute, czyli kanapka z chleba białego. Dodatkami tej kanapki mogą być: kapary, warzywna sałatka, oliwki, tuńczyk. Tradycyjnym daniem tej kuchni jest merguez. Jest to pieczona na ogniu kiełbaska najczęściej z jagnięciny. Ta potrawa kuchni tunezyjskiej również jest pikantna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *