Kuchnia włoska

By | 1 grudnia 2014

To jedna z najbardziej popularnych kuchni Starego Kontynentu. W kuchni tej bardzo często używa się spore ilości warzyw oraz przypraw, na przykład: bazylie, oregano, tymianek, rozmaryn, poza tym do najczęstszych składników włoskich potraw zaliczamy parmezan. Charakterystyczne dla tej europejskiej kuchni jest także stosowanie oliwy, czosnku, cebuli, oliwek i pomidorów. Specjalności tej kuchni to przede wszystkim potrawy rybne, mączne oraz owoce morza. Można powiedzieć, że każdy region Włoch specjalizuje się we własnych kulinarnych specjałach, na przykład Neapol- pizza, Bolonia- sos mięsny, Valle d’Aosta –fondue, Sycylia- desery, a Emilia-Romania słynie z faszerowanych pierożków. Najpopularniejsze potrawy tej kuchni to: spaghetti, risotto, pizza, tortellini, lasagne, gnocchi, zupa minestrone. Z deserów włoskich popularne na całym świecie są: lody, tiramisu, cannolo, panna cotta, panettone, granita. Kraj ten także słynie z serów: mozzarella, parmezan, grana padano, ricotta, mascarpone. Natomiast Chianti, Marsala oraz Frascati to słynne gatunki włoskich win.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *