Kuchnie europejskie

By | 1 grudnia 2014

Wszystkich kuchni europejskich trudno jest szczegółowo opisać. Za prostą, a co najważniejsze zdrową kuchnię uważana jest kuchnia grecka. Do przygotowania większości potraw tej kuchni europejskiej potrzebne nam będą takie produkty jak: pomidory, papryki, ryby, baranina, oliwa z oliwek, czosnek, liście winorośli. Cenione jest również greckie wino, feta, gyros, tzatziki i sałatka grecka. Natomiast kuchnia naszych wschodnich sąsiadów- Ukraińców znana jest potraw z kaszy i mąki, na przykład korowaj, pierogi ruski, pielmieni. Za narodową potrawę jest tu uważany barszcz ukraiński. Nasza, polska kuchnia jest również ceniona , nie tylko zresztą na europejskim kontynencie. Ze swojej bogatej oferty kulinarnej warto wyróżnić na przykład bigos, rosół, grochówkę, schabowego z kapustą, pierogi. Potrawy francuskiej kuchni uważane są ze jedne z najlepszych, a stolica tego kraju często nazywana jest gastronomiczną stolicą Europy. Popularna jest także kuchnia włoska, słynąca z takich dań jak: pizza, risotto, spaghetti. Kuchnia niemiecka natomiast nie zdobyła większego uznania wśród smakoszy z całego świata. Często określa się ją jako zbyt tłustą. Tak zwaną mieszaniną różnych kuchni jest kuchnia hiszpańska, na którą największy wpływ miała kuchnia andaluzyjska. Jeśli lubimy potrawy pikantne to warto zajrzeć do książki o kuchni węgierskiej. W niej znajdziemy przepis na słynne leczo czy zupę gulaszową. Niepowtarzalny styl ma kolejna europejska kuchnia- kuchnia litewska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *