Kuchnie europejskie

By | 1 grudnia 2014

Z kuchni europejskich warto wyróżnić kuchnię francuską, kuchnię polską, kuchnię włoską, kuchnię węgierską, kuchnie niemiecką oraz kuchnię hiszpańską. Wiele osób za najlepszą uważa tą wymienioną jako pierwsza. We Francji uroczymy się między innymi wspaniałymi serami, winem, słynnymi ślimakami czy żabimi udkami. Spośród gatunków serów warto wyróżnić szczególnie jeden gatunek, to jest camembert. Kuchnia polska jest również doceniana. Przyjeżdżający tu obcokrajowiec szczególnie zachwyca się tradycyjnym polskim bigosem, pierogami, kluskami, grochówką, flaczkami, rosołem czy jak to się zwykle mówi narodowym kotletem schabowym z kapustą. Popularna na całym świecie jest także kuchnia włoska, z którą kojarzy się takie potrawy jak: spaghetti, pizza, lasagne, risotto. Podobnie jak we Francji produkuje się znakomite sery, a najbardziej znane z nich to oczywiście parmezan i mozzarella. Kuchnia węgierska chyba każdemu kojarzy się z papryką, a co za tym idzie z ostrością potraw. Za kuchnię tłustą uważana jest natomiast kuchnia niemiecka, w której króluje wieprzowina. Kuchnia hiszpańska również ma swoich zwolenników, którzy chętnie spożywają na przykład gazpacho.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *