Popcorn

By | 1 grudnia 2014

To słynna amerykańska potrawa to po polsku po prostu prażona kukurydza. Ziarna kukurydzy upraża się w gorącym oleju, albo dzięki wysokiej temperatury powietrza. W zdecydowanej większości krajów na całym świecie popcorn je się przede wszystkim w trakcie filmowych seansów w kinie. Taka prażona kukurydza ma trochę inny smak od tej, którą przygotowuje się w domu. Do produkcji popcornu pochodząca przeważnie z USA ziaren kukurydzy. W naszych kinach najczęściej można kupić takie odmiany jak: „mushrooms” oraz „butterfly”. Nazwy tych odmian prażonej kukurydzy związane są z ich kształtem. Potrawę tą przygotowaną w warunkach domowych można posilić, czy dodać masło. Popcorn smakuje wtedy kiedy jest świeży. Po kilku dniach traci bowiem chrupość i wyrazisty smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *