O bananie

By | 25 listopada 2014

Banany, które możemy kupić w każdym niemal sklepie czy na targowisku, tak naprawdę nie dojrzewają na drzewie w lasach tropikalnych. Banany tam zrywane są w bardzo wczesnej formie dojrzewania i mają kolor mocno zielony. Zerwany tak banany jest jeszcze owocem żywym co pozwoli mu dojrzeć w czasie transportu. W zależności od pokonywanej drogi do celu banan może być zerwany w późniejszej fazie swojego dojrzewania. Zielone banany są układane w pudełka i składowane w specjalnych pomieszczeniach na statku. Aby stworzyć im specjalny klimat tropikalny w celu ich dojrzewania, banany są szczelnie zamknięte a w komorach znajduje się specjalny gaz. W czasie dojrzewania bananów komory, w których są przetrzymywane banany są wielokrotnie wentylowane o zmiennej temperaturze. Banany w czasie dojrzewania wydzielają dużo ciepła, które musi być jednak odprowadzone. W czasie dojrzewania w bananie zachodzi bardzo dużo przemian metabolicznych co jest następstwem dojrzewania w sztucznych warunkach. Banany na koniec swojego okresu dojrzewania otrzymują swój charakterystyczny smak oraz żółtą skórkę. W ten sposób banany lądują na ladzie sklepowej, a potem docelowo na naszych stołach. Niestety ten sposób transportowania bananów to jedyny możliwy sposób. Banany te różnią się także od tych, które dojrzewają na prawdziwych palmach bananowych. Niestety jest to cena, jaką musimy zapłacić za niedogodny klimat dla dojrzewania bananów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *