Przetwórstwo

By | 26 listopada 2014

Jabłka to chyba jedne z najbardziej rozpoznawalnych owoców na całym świecie a przede wszystkim w Europie. Jabłka konsumowane są codziennie przez wiele milionów osób w wielu postaciach. Jabłka bardzo szeroko wykorzystywane są w przetwórstwie i to nie tylko przemysłowym ale także domowym. Każda nasza babcia umie z jabłek zrobić kompot lub też przetworu na zimę. Jabłka to także produkt bardzo cenny w wszelkiego rodzaju wypiekach, a już na pewno nie może się bez jabłek obejść szarlotka. Jabłka świetnie nadają się także do ususzenia i przygotowania z nich kompoty. Kompot taki jest niezwykle aromatyczny. Jabłka są także świetnym produktem przemysłowym. Na szeroką skalę wykorzystuje się je do produkcji różnego rodzaju dżemów czy marmolad. Duża część rynku stanowią produkowane soki z jabłka, które są cenione bardzo jako dobry dodatek do drinków. Jabłka to także produkty w postaci słodyczy. Często wykorzystywane są do produkcji wszelkiego rodzaju ciastek, cukierków czy dropsów. Znane także są wszystkim gumy do żucia o smaku jabłka i cynamonu. Jabłka świetnie nadają się również na sałatki owocowe lub też sałatki warzywno-owocowe. Jabłka to także świetny produkt dla małych dzieci ze względu na wiele składników odżywczych jakie posiada. Jak widać jabłka nie tylko są spożywane w stanie surowym, ale także wykorzystywane szeroko w każdym przetwórstwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *