Sałatka

By | 26 listopada 2014

Pomarańcz jak żaden inny owoc świetnie nadaje się na sałatkę owocową. W szczególności powiązany z innymi owocami cytrusowymi. Pomarańcz raczej sama nie nadaje się na sałatkę gdyż smak jej jest zbyt jednolity. Jeśli mamy w domy jeszcze inne owoce tropikalne jak banan, mandarynka, ananas czy winogrono, możemy przygotować naprawdę pyszną sałatkę owocową. Na początek będzie nam potrzebna miska szklana, do niej będziemy wrzucać obrane owoce. Ważne jest aby pomarańcz obrać nie tylko z jej grubej ochronnej skóry ale także z tej cienkiej białej skórki. Dzięki temu poprawimy smak sałatce. To samo tyczy się wszystkich innych owoców, prócz winogrona, które po umyciu wrzucamy do naszej miski. Znajdujące się owoce w salaterce nie powinny być zbyt intensywnie mieszane, gdyż wtedy zrobi nam się z nich ciapa. Pomarańcze i inne owoce puszczą pomału swój pyszny sok więc też nie potrzeba dolewać do miski soku, jak to się robi z innymi owocowymi sałatkami. Przeważnie z tymi gdzie owoce mają mało soku w sobie. Gotową sałatkę warto schłodzić przed podaniem, w gorące dni może być wspaniałym orzeźwieniem. Jeśli mamy gotową bitą śmietanę możemy się skusić o polanie nią sałatki. Jednak jeśli chcemy zachować naturalny smak powinniśmy tego nie robić. Jeśli zależy nam na dekoracji naszej sałatki, możemy do tego użyć labo rodzynek albo też wiórek kokosowych. Tak przygotowana sałatkę dodajemy na stół. Na pewno będzie smakować gościom znakomicie i będa zachwyceni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *