Bazylia

By | 30 listopada 2014

Bazylia jest stosowana jako roślina przyprawowa od tysięcy lat. Jest charakterystycznym dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej. Dodaje się ją do makaronu, do sosów, ale także jej świeże listki można położyć na kanapkę jako pachnący dodatek. Bazylię można kupić już suszoną, można też kupić krzaczek, ale najlepiej wyhodować samemu w domu. Bazylia pochodzi z klimatów ciepłych, Azji, Iranu, Cejlonu, w związku z tym również w domowej uprawie potrzebuje ciepłego klimatu, dużego nasłonecznienia oraz osłonięcia przed przenikliwym wiatrem. Można ją spożywać świeżą oraz suszoną, suszyć można w specjalnym pomieszczeniu, ale również w pęczkach, powieszoną do góry wiązaniem. Bazylia jest rośliną jednoroczną, osiąga do pięćdziesięciu centymetrów wysokości, można przeprowadzić zbiór dwa razy w roku. W dawnych czasach dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych używana w świątyniach jako roślina kultowa, do dziś stosowana jako zioło przyspieszające trawienie i regulujące gospodarkę wydalniczą organizmu. Dobra również na poprawęhumoru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *