Cząber

By | 30 listopada 2014

Cząber jako taki nie jest może najbardziej popularnym ziołem w naszym klimacie. Jednak niewiele osób wie, że jest on składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, stosowanych powszechnie nawet w polskich potrawach. Natomiast jeśli chodzi o uprawę, można uprawiać w doniczce. W ogrodzie warto posiać w okolicy fasoli czy innych strączkowych, ponieważ ma działanie anty mszyce. Poza tym cząber był rośliną stosowaną w medycynie, mając właściwości przeciw bakteryjne. Znany już od wielu wieków, cząber jest też piękną rośliną ozdobną, charakteryzuje się drobnymi kwiatami w kolorze fioletowym. Bardzo popularny w Bułgarii. Ma właściwości ułatwiające trawienie, dlatego warto dodać go do potraw ciężkostrawnych, na przykład do dań z warzyw strączkowych czy kapusty, bigosu i tym podobnych. Doskonale pasuje do tymianku. Uwaga, cząber dodajemy do już gotowych potraw, w czasie gotowania traci większość swoich właściwości. Należy dodać go do potrawy najlepiej już na talerzu, podobnie jak sól czy pieprz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *