Cząber

By | 30 listopada 2014

Cząber to doskonała, znana od starożytności potrawa. Jej wielką zaletą jest powszechność stosowania. Jest to bowiem przyprawa, która pasuje prawie do każdej potrawy, jest to przyprawa, która doskonale poprawia trawienie. Można ją przy tym uprawiać w przydomowym ogrodzie. Jest to jednak roślinka tylko jednoroczna, więc nie będzie można jej przezimować. Roślina do uprawy nie wymaga wielkich starań, a przy tym rzeczywiście nadaje się do stosowania powszechnie jako doskonała potrawa o ciekawym smaku. W Bułgarii jest to popularna roślina ozdobna, ceniona ze względu na drobne, fioletowo-różowe kwiatki, którymi pokrywa się w okresie kwitnienia i które utrzymują się przez jakiś czas. Ponieważ nie wymaga dużo zachodu, można go hodować również na balkonie czy na parapecie okiennym. Warunkiem jest to, że musi to być stanowisko nasłonecznione. Zbiór cząbru to przede wszystkim okres kwitnienia, wtedy ma najlepsze właściwości. Można go suszyć. Liście można użyć do przyrządzenia wywaru ułatwiającego trawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *