Czosnek

By | 30 listopada 2014

Czosnku nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to roślina znana w Polsce od setek lat. Dziś stosowana głownie jako przyprawa. Ma smak ostry, zdecydowany, charakterystyczny. Powszechnie używany jako dodatek do żywności. Jego zapach i smak wykorzystywane są na całym świecie do nadawania aromatu innym potrawom, na przykład podczas pieczenia czy wędzenia. Do dziś powszechnie znane są lecznicze właściwości czosnku. Stosowany w okresie zimowym pozwala utrzymać na wysokim poziomie odporność organizmu na wszelkie choroby. Podawany w trakcie przeziębienie pozwala szybciej zwalczyć gorączkę, ból gardła czy nawet katar i ogólne osłabienie. Przyrządzane są z niego również nalewki o właściwościach leczniczych. Uciążliwy może być jego charakterystyczny zapach. Można stosować go na noc, lub w postaci tabletek, suplementu diety, co oczywiście nie jest już tak bardzo zdrowe, szczególnie obciążające dla wątroby może być branie tabletek. Dlatego warto się czasem przemęczyć z zapachem. Czosnek ma też właściwości antyseptyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *