Czosnek

By | 30 listopada 2014

Czosnek to po łacinie allium sativum. Uprawiany jest już od czasów starożytnych, zbierany również ze stanowisk w lasach, czyli z tak zwanych stanowisk dzikich. Nie wiadomo, od kiedy jest uważany za roślinę leczniczą, jednak współczesne badania dowodzą, że rzeczywiście posiada właściwości lecznicze. Innymi słowy znane od lat właściwości czosnku zostały potwierdzone przez badania naukowe. Naukowcy potwierdzili, iż jest to roślina która wzmacnia odporność organizmu. Może być stosowana w przypadku przeziębienia. Pomaga na gorączkę, ból gardła, kaszel, katar i ogólnie na przeziębienie. Czosnek ma charakterystyczny zapach, dlatego najlepiej jest go zażywać na noc. Suszone warkocze czosnku często pełnią funkcję dekoracyjną. Można go podwiesić u sufitu w kuchni, będą wyglądać efektownie, ładnie się prezentować jako ozdoba, z której przecież w przypadku braku czosnku można swobodnie skorzystać, ponieważ czosnek bardzo długo zachowuje świeżość i nawet po długotrwałym suszeniu nadaje się do zastosowania w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *