Czubrica

By | 30 listopada 2014

Czubrica, zwana też czubrycą, to bułgarska mieszanka przyprawowa sporządzona na podstawie cząbru. Bazą mieszanki jest suszony cząber górski lub ogrodowy oraz sól i papryka. Mieszanka ta używana jest powszechnie w całym regionie, jednak za jej ojczyznę uchodzi właśnie Bułgaria, w której to jest też ogromnie popularna i ma stałe miejsce w tamtejszych przepisach. Wykonywana często własnoręcznie, w Polsce jest do kupienia gotowa mieszanka. Takiej przyprawy można z powodzeniem używać do potraw ciężkostrawnych, na przykład z roślin strączkowych, ponieważ ułatwia trawienie. Ma też działanie takie, iż sprawia, że wydziela się więcej soków trawiennych, dlatego dłuższe jej stosowanie do różnych potraw przyczynia się do poprawy procesów trawiennych jako takich. Warto jednak taką przyprawową mieszankę przyrządzić samemu w domu. Nie jest to trudne, a mamy pewność, że nie zjadamy za dużo soli czy też glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku. Poza tym czubryca jest znanym środkiem przeciwko brakowi apetytu. Akurat w przypadku tej przyprawy zastosowanie ma stare przysłowie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zjadanie potraw z czubrycą powoduje wzrost apetytu oraz wydzielania soków żołądkowych, przy okazji ułatwiając trawienie spożytego pokarmu, nie należy więc obawiać się przybrania na wadze, co może odstraszać wiele osób od stosowania tej ciekawej w smaku potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *