Oregano

By | 30 listopada 2014

Oregano to zapożyczona z języków śródziemnomorskich nazwa lebiodki pospolitej. Popularna przyprawa z tamtych stron, bardzo często stosowana kuchni włoskiej czy hiszpańskiej zaraz obok tymianku czy bazylii. Jedna z najbardziej popularnych i najlepiej znanych roślin przyprawowych świata. Obecnie odrobinę zapomniane jest jej działanie lecznicze. Działa przede wszystkim przeciw bakteryjnie, odkażająco. Ma też działanie oczyszczające drogi moczowe, korzystnie wpływa na trawienie. Dawniej stosowane jako lek na kamienie nerkowe i problemy z infekcjami pęcherza. Gorące kąpiele z oregano pozwalają na szybsze leczenie ran już od wielu wieków. Poza tym to wielofunkcyjne ziele używane było również jako tytoń, palono je po prostu. Inni zaparzali je niczym najlepszą herbatę, uchodziło za ziele o właściwościach wzmacniających. Dziś oregano dodawane jest często do herbatek na przyspieszenie przemiany materii czyli odchudzanie. W kuchni włoskiej dodawane do niemal każdej potrawy i powszechnie wykorzystywane w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *