Produkcja

By | 30 listopada 2014

Uprawa cząbru nie wymaga wielu poświęceń, ma on jednak swoje specyficzne wymagania, które trzeba spełnić, aby dłużej cieszyć się lepszej jakości roślinami. Przede wszystkim jest to roślina pochodząca z klimatu ciepłego, pochodzi bowiem z Bułgarii, lubi więc ciepłe, przede wszystkim nasłonecznione miejsca, i w takich właśnie powinniśmy je uprawiać. Jeśli zaś chodzi o wiatr, lubi miejsca osłonięte chociaż przed największym wiatrem. Poza tym jest to roślina, którą możemy zbierać od początku pojawienia się kwiatów, przez cały okres kwitnienia i aż po nim, właściwie aż do zimy, pierwszych przymrozków. Cząber to roślina tylko jednoroczna, dlatego należy zebrać całość przed zimą. Nie jest to roślina o bardzo skomplikowanej uprawie, jednak można przed zdecydowaniem się na posianie cząbru przeczytać trochę informacji w internecie lub w książkach, zwłaszcza powinny to zrobić osoby, które nigdy wcześniej nie uprawiały podobnych roślin. W interencie jest wiele stron poświęconych właśnie takim informacjom, skąd można je czerpać garściami, a na forach to nawet zapytać bardziej doświadczonych osób. Nie trzeba koniecznie wydawać majątku na poradniki ogrodnicze czy konsultacje u architektów zieleni. Jeśli chodzi o cząber, po zbiorze można go zasuszyć, a z suszu przygotować bardzo smaczną mieszankę przypraw pochodzącą z Bułgarii. Wystarczy pomieszać suszony cząber ze sproszkowaną papryką (do kupienia w sklepach spożywczych lub z przyprawami) i gotowe. Można dodać odrobinkę soli do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *