Prowansja

By | 30 listopada 2014

Tymianek to zioło szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Jednak regionem, gdzie szczególnie jest uwielbiany jest Prowansja. Dzięki tymolowi i innym olejkom eterycznym jest to roślina pobudzająca apetyt i nadająca potrawom niepowtarzalny smak i zapach. Aromatyczna przyprawa, nic dziwnego że kochana w ojczyźnie dobrej kuchni, czyli Francji. W Prowansji bywa łączony nie tylko z potrawami, z jakimi nam kojarzy się normalnie tymianek – słonych czy ostrych. Dodawany bywa również do potraw na słodko. Na przykład do tych, z dodatkiem miodu. Oczywiście nieszczególnie nadaje się do ciast czy deserów. Chodzi raczej o słodkawe sosy, których nie solimy, o placki i naleśniki, o kremy z dodatkiem tymianku i innych słodkich składników. W każdym razie w Prowansji jest to zioło uważane za podstawę dobrej kuchni, podobnie jak do przyrządzenia herbaty niezbędna jest woda, tak do gotowania niezbędna będzie mieszanka tymianku z innymi ziołami (na przykład mieszanka zwana ziołami prowansalskimi), ale również samodzielnie. Tymianek w każdej postaci, czy to świeże listki zerwane z krzaczka, czy suszone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *