Przepisy

By | 30 listopada 2014

Z czosnku można zrobić wiele dobrych rzeczy. Bogactwo potraw jest wręcz przeogromne. Sam czosnek na początek. Można go usmażyć na przykład z ziemniakami. Ma ciekawy smak, przy okazji nadaje intensywny aromat podsmażanym ziemniakom. Do takiej mieszanki można dodać odrobinę innych ziół, wszystkie śródziemnomorskie będą tu pasować – tymianek, bazylia, oregano. Nadają dodatkowo ciekawy smak i zapach, dostarczą ciekawych wrażeń smakowych i składników odżywczych. Czosnek jest doskonały do sałatek i wszelkich sosów. Można go dodać pokrojonego, w kawałkach, albo też w postaci wyciśniętej, czyli przeciśnięty przez maszynkę do wyciskania czosnku. Do sałatek można dodawać na przykład własnoręcznie wykonaną oliwę czosnkową. Poza tym czosnek świetnie sprawdzi się jako nadzienie. Można go dodać do grzybów czy kapusty, kiedy przygotowujemy pierogi. Można też czosnek jako taki dodać do masła, uzyskując w ten sposób masło czosnkowe. Na przykład można to uzyskać przecierając czosnek przez urządzenie do wyciskania, a następnie dodając do masła i dokładnie mieszając. Takie masło może być wykorzystane do smarowania chleba bezpośrednio, ale również jako zwykłe masło. Choć trzeba przyznać, że dobre jest już samo w sobie z chlebem, bułką czy na przykład pomidorem dodatkowo czy sałatą. Często nawet solenie jest niekonieczne, bo potrawa dobrze smakuje. Dlatego warto jej spróbować. Czosnek można hodować we własnym ogrodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *