Przyprawy

By | 30 listopada 2014

Przyprawy towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Odkąd zaczął przygotowywać ciepłe posiłki, a może i wcześniej, dodawał jedne rośliny do drugich dla uzyskania efektu polepszenia smaku. Większość przypraw, jakie były i są do dziś stosowane, to zioła i ich pochodne. Oznacza to, że rośliny te mają też właściwości lecznicze lub profilaktyczne. Z czasem ludzie odkrywali ich niezwykły smak. Wiele przypraw ma swoje przeznaczenie, którego warto się trzymać. Na przykład niektóre rośliny, dodane do potraw z ciężkostrawnymi roślinami strączkowymi, ułatwiają ich trawienie. Inne przyprawy mają działanie rozgrzewające i można je dodawać na przykład do napojów czy potraw w czasie zimy. Inne przyspieszają trawienie, krążenie, ułatwiają oczyszczanie organizmu. I nie trzeba w tym celu pić żadnych okropnych w smaku mieszanek ziołowych, a jedynie jeść to samo co zwykle. Tyle, że z dodatkiem przypraw, odpowiednio dobranych. Jak to sprawdzić, jakie przyprawy do czego pasują, można sprawdzić na stronach interntowych, na opakowaniu przyprawy czy też w książkach kucharskich, mówiących o ziołach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *