Przyprawy

By | 30 listopada 2014

Aby wydobyć wszystkie właściwości smakowe i lecznicze przypraw, trzeba wiedzieć, z czym je łączyć. Jeśli chodzi o bazylię, to choć pasuje ona niemal do każdej potrawy, najlepiej sprawdzi się jako dodatek do surowych i gotowanych pomidorów, surówki z ogórków, grzybów czy grochu. Jeśli chodzi o inne przyprawy, dobrze komponuje się z tymiankiem, oregano, szałwią, rozmarynem, estragonem. Będzie idealnym doprawieniem dla cebuli czy czosnku, jak ma to miejsce na przykład w kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. Całą gamę oferowanych smaków rozwija w towarzystwie szczypty soli i pieprzu, które wyciągają z niej dodatkowe aromaty. Bazylię można suszyć i przechować nawet do roku, jeśli umieścimy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku nie straci nic ze swoich wspaniałych właściwości smakowych i zapachowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *