Arbuz

By | 26 listopada 2014

Gdy przychodzi sezon letni na targach pojawia się wiele owoców i warzyw nie dostępnych w czasie okresu zimowego. Owoce te często kupowane są ze względu na swoje właściwości schładzające, dlatego że zawierają bardzo wiele wody. Jednym z takich warzyw jest arbuz, nazywany także kawonem. Bardzo często arbuz nazywany jest owocem, jest to jednak warzywo pochodzące z rodziny dyniowatych. Jest okrągły i przeważnie zielony z charakterystycznymi białymi paskami. W środku ma barwę różową z czarnymi pestkami. Pestki arbuza nie są jadalne, często jednak wydobywa się z nich olej. Arbuz posiada bardzo wiele wody, niemalże 95% arbuza to sama woda, dlatego też jest wspaniałym warzywem na lato. Jest to warzywo uprawiane tam gdzie jest dużo słońca, dlatego iż arbuz podobnie jak dynia dojrzewa w promieniach słońca. Arbuza zjada się przeważnie na surowo lub stosowany jest także jako składnik sałatki. Nie da się tego owocu przetwarzać na zbyt duża zawartość wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *