Dynia

By | 26 listopada 2014

Mówiąc o warzywach dyniowatych tak popularnych na całym świecie, od razu na myśl przychodzi nam dynia. Warzywo to znane na całym świecie posiada ponad dwadzieścia gatunków. Uprawiana jest niemalże wszędzie, ale najlepiej znosi warunki ciepłe, dlatego też jest jej najwięcej w Ameryce. Tam też ma także ważny symbol w czasie święta Halloween. Dynia to warzywo które rośnie na ziemi, a wyrasta z pędów w początkowej fazie jako jagoda. Na jednym pnącym się krzaku po ziemi może wyrosnąć kilka dyni. Dynia potrafi bardzo często osiągnąć monstrualne rozmiary i pobić wszelkiego rodzaju rekordy. Jedną z największych dyni ważyła ponad siedemset kilogramów. Dynia z tego powodu jest bardzo popularnym warzywem i wiele hodowców tej rośliny stara się ten rekord pobić. Dynia może przybrać bardzo wiele kształtów i kolorów. Może być w kolorze czerwony, zielonym czy żółty. Może mieć kształty owalne, okrągłe czy też podłużne. Dynia rośnie także jako warzywo ozdobne w postaci małych miniaturek. Dynia to także roślina, która ma bardzo cenne pestki w sobie. Pestki te zawierają bardzo dużo tłuszczów nienasyconych, które są bardzo cennym składnikiem odżywczym. Pestki są bardzo ceniony, wydobywane z dyni nadają się od razu do spożycia lub też po wysuszeniu. Często pestki te poddaje się dalszej obróbce, wydobywa się z nich bardzo cenny i zdrowy olej. Dynia to także składnik dla wielu dań. Można z niej robić gotowe dania, piec ciasteczka, kotlety. Jednym z najpyszniejszych produktów jest zupa z dyni bardzo lubiana przez dzieci. W dyni nie nadaje się do spożycia jedynie skórka tego warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *