Fasola

By | 26 listopada 2014

Warzywa strączkowe to bardzo doceniane warzywa na całym świecie. Ich zaletą jest to, że mają bardzo wiele substancji odżywczych a także są łatwe w przechowywaniu, obróbce i bardzo smaczne. Można je wykorzystać do wielu dań, zjadane są również samodzielnie czy stosowane szeroko do różnego rodzaju smacznych sałatek. Jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych jest fasola. Fasole zna każdy od małego do dużego i wzmaga w człowieku bardzo różne emocje. Jedni ją uwielbiają, jedni na jej widok uciekają w popłochu niczym na widok szpinaku. Rodzai fasoli jest bardzo dużo. Fasola zwykła jest zaś najpopularniejszym warzywem strączkowym, należącym do rodziny bobowatych. Fasola przybyła na europejskie pola z Ameryki gdzie uprawiana jest na skalę masową, również w Polsce bardzo się przyjęła. Fasola może być stosowana w różnych formach. Istnieje fasola szparagowa, która spożywana jest w całych łupinach, a także fasola ziarnista, której spożywa się jedynie ziarna. Fasola została bardzo szybko doceniona przez jej składniki odżywcze. Jej uprawa wymaga dosyć ciepłego klimatu, można ją przechowywać w warunkach naturalnych, dlatego też jest tania w uprawie a także nie zbyt wymagająca. Duża cześć upraw fasoli obrabia się i zamraża. Stosowana jest do takich potraf jak gulasze, fasolka po bretońsku czy też zup fasolowych. Stała się bardzo popularnym pożywieniem w wojsku. Ze względu na to iż jest warzywem sycącym oraz dającym energię. Uprawia się także fasole ozdobną która raczej nie nadaje się do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *