Kukurydza

By | 26 listopada 2014

Są warzywa, które zdobywają popularność na całym świecie. Warzywa te z racji swojej popularności, a także tego iż mają bardzo dużo składników odżywczych, spożywane są w przeróżnej formie. Jednym z takich warzyw jest kukurydza. Kukurydza podbiła świat już w osiemnastym wieku. Warzywo to zostało sprowadzone z ameryki, gdzie uprawiali je Indianie. Jest to wszechstronne warzywo wykorzystywane na wiele sposobów. Duża część upraw jest zarezerwowana na przetwórstwo. Z warzywa tego można wydobyć bardzo wiele produktów czy pół produktów. Jego ziarna przetwarzane są na olej, bardzo ceniony. Z ziaren ususzonych możemy także wydobyć mąkę, która jest stosowana w pieczeniu i gotowaniu. Same ziarna świetnie nadają się do jedzenie po ugotowaniu. Ziarna to także bardzo dobry produkt dla zwierząt. Kukurydzę konsumują ptaki a także wiele gryzoni. Całe pędy kukurydzy nadają się wspaniale na paszę, w hodowli bydła mlecznego ceniona jest za wysoką zawartość tłuszczów oraz białka. Kukurydza jest bardzo cenionym produktem. W formie suchych ziaren przeobraża się w popcorn podsmażana na tłuszczu jest to szczególnie dobry smakołyk w kinach czy przed telewizorem. Kukurydza jest także pakowana w puszki i to jedna z najbardziej znanych form. Jest do spożycia gotowa zaraz po otwarciu. Używana jest do wielu dań, również stosowana w sałatkach oraz jako samodzielny produkt w postaci cenionej bardzo zupy kukurydzianej. Jest to pyszny smakołyk nie tylko ludzi ale i zwierząt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *