Marchewka

By | 26 listopada 2014

Z niektórymi warzywami mamy problem aby je rozpoznać, są bardzo mało popularne, szczególnie gdy pochodzą z importu i nie są uprawiane w Polsce. Istnieje jednak grupa warzyw, którą możemy rozpoznać w sekundę i nigdy się nie pomylimy z nazwami. Warzywa te są bardzo popularne i często hodowane na saklę masową. Bardzo popularnym warzywem jest marchewka. Warzywo to zaliczane do rodzin korzeniowych o bardzo intensywnym kolorze czerwonym. Marchewka zaliczana jest do grupy selerów. Występuje niemalże wszędzie i jest uprawiana masowo przez rolników. Bardzo dużą popularność ma w Polsce. Roślina ta rośnie w procesie dwóch lat. Jej główna część korzeń służy jako magazyn dal górnej części rośliny. Na początku jest kwiatem, a potem rośliną zieloną. Kwiaty pietruszki o czym nie wiedzą wszyscy mają na dnie nektar, który jest zbierany przez owady. Marchewka jest roślina siewną, dlatego też można ją spotkać rosnącą nawet dziko w wielu miejscach. Marchewka może mieć różny kolor od jasnego po ciemny kolor czerwony. Marchewka to warzywo o szerokim zastosowaniu, może być jadana w stanie surowym bądź też przyrządzona w wielu potrawach. Jest bardzo ważnym składnikiem zup. Dodaje się ją także do wielu dań gotowych, jako dodatek smakowy bądź też jako ozdoba. Marchewka to także bardzo popularne warzywo przy robieniu sałatek i różnego rodzaju surówek. Można z niej także robić przetwory, a najpopularniejszym jest sok z marchwi znany na całym świcie. Jest to także warzywo jadalne przez zwierzęta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *