Ogórek

By | 26 listopada 2014

Ogórek jest niezwykle popularnym warzywem w każdym kraju i kuchni. O jego popularności świadczy to iż ma on ponad pięćdziesiąt odmian. Jest uprawiany masowo w wielu krajach. Należy od do roślin dyniowatych. Jego uprawa może być w formie otwartej lub też szklarni. Jest to jedno z warzyw, które rośnie systematycznie przez cały sezon. Jedna roślina może wydać kilka ogórków. Ogórek znalazł ogromne zastosowanie w kuchni a także przemyśle. Jest podawany do stołów w różnych formach. Podobnie jak inne warzywa dyniowate tak i ogórek ma bardzo duża zawartość wody w sobie. Ogórek przeważnie jest zielony i ma kształt podłużny. Stosuje się go przeważnie jako produkt do sałatek, wykorzystywany z wieloma innymi warzywami. Świetnie podobnie jak pomidor nadaje się jako dodatek do kanapki. Jest także najczęściej przetwarzanym warzywem do słoików. Znane na całym świecie są ogórki marynowane oraz kwaszone. Jest to dla polaków w pewnym sensie jeden z produktów narodowych. Bardzo często używa się go jako przystawkę do wszelkiego rodzaju alkoholi bądź też dań głównych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *