Seler

By | 26 listopada 2014

Jest wiele warzyw które są podstawą każdej kuchni. Przy gotowaniu nie możemy obejść się bez wielu warzyw, szczególnie gdy naszym daniem ma być zupa. Przygotowując zupę musimy użyć wielu warzyw, jednym z tych warzyw jest seler. Seler to roślina która zaliczana jest do roślin liściowych oraz korzeniowych. Jak sama nazwa wskazuje, należy on do rodziny selerowatych. Jest to okrągła bulwa o kremowych wyglądzie. Jadalna jest także jego górna część, nazywana selerem zielonym lub też selerem naciowym. Seler stosuje się do gotowaniu zup, stanowi podstawę buliony, jest bardzo aromatyczny. Wykorzystywany jest także jako warzywo stosowane w sałatkach czy surówkach. Tylko w tych formach może być zjadany w stanie surowym. Przeważnie podlega obróbce termicznej, jest smażony duszony lub też pieczony. Seler może być także stosowany jako danie samodzielnie, wspaniale nadaje się do robienia kotletów po specjalnej obróbce. Ugotowany i zmielony wraz z innymi dodatkami może stanowić wspaniałe danie główne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *