Soja

przez | 26 listopada 2014

Soja to roślina która bardzo podbiła świat w obecnym czasie. Ma bardzo szerokie zastosowanie, przeważnie w przemyśle. Jest wypełniaczem i dodatkiem do wielu produktów. Z samej soi można wytworzyć praktycznie wszystko, dla wegetarian często zastępuje mięso. Soja jest na masową skalę uprawiana w Brazylii. Jest to roślina strączkowa, zaliczana do warzyw, a także do rodziny bobowatych. Jej uprawa jest bardzo łatwa, i zbierać ją można nawet dwa razy do roku. Toteż uważana jest za jedną z najbardziej wydajnych roślin strączkowych. Soja służy do wytwarzania maki, oleju, wszelkiego rodzaju pół produktów. Jest bardzo energetyczna, a także odżywcza. W Polsce popularna jest także w postaci ziarna, które można przyrządzić podobnie jak fasolę czy groszek. W domowej kuchni można ją zastosować jako dodatek do zupy, sosów czy też wytworzenia kotletów. Soja to także popularne ziarno stosowane w sałatce. Od niedawna dopuszczona jest także soja genetycznie modyfikowana, bardziej wydajna wersja tej rośliny. Przez wiele osób soja jest uważana jako niezbyt zdrowa roślina strączkowa.