Soja

By | 26 listopada 2014

Soja to roślina która bardzo podbiła świat w obecnym czasie. Ma bardzo szerokie zastosowanie, przeważnie w przemyśle. Jest wypełniaczem i dodatkiem do wielu produktów. Z samej soi można wytworzyć praktycznie wszystko, dla wegetarian często zastępuje mięso. Soja jest na masową skalę uprawiana w Brazylii. Jest to roślina strączkowa, zaliczana do warzyw, a także do rodziny bobowatych. Jej uprawa jest bardzo łatwa, i zbierać ją można nawet dwa razy do roku. Toteż uważana jest za jedną z najbardziej wydajnych roślin strączkowych. Soja służy do wytwarzania maki, oleju, wszelkiego rodzaju pół produktów. Jest bardzo energetyczna, a także odżywcza. W Polsce popularna jest także w postaci ziarna, które można przyrządzić podobnie jak fasolę czy groszek. W domowej kuchni można ją zastosować jako dodatek do zupy, sosów czy też wytworzenia kotletów. Soja to także popularne ziarno stosowane w sałatce. Od niedawna dopuszczona jest także soja genetycznie modyfikowana, bardziej wydajna wersja tej rośliny. Przez wiele osób soja jest uważana jako niezbyt zdrowa roślina strączkowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *