Strączkowe

By | 26 listopada 2014

Są warzywa które pomimo szerokiego zastosowania lub też stosowania, nie rzucają nam się specjalnie w oczy. Nie zdajemy sobie również sprawy iż warzywa te zjadamy praktycznie codziennie i że takie małe, nie widoczne maja bardzo wiele zalet. Warzywa te zaliczane sąd o grupy warzyw strączkowych szeroko stosowanych w przemyśle spożywczym jak i w każdej kuchni. W tych małych warzywach w postaci grochu, fasoli, soi czy bobu siedzi bardzo dużo witamin, substancji odżywczych czy minerałów. Uprawiane są w niemalże każdym zakątku świata. Mają swoje wymagania, toteż nie każdy rodzaj warzywa strączkowego może być uprawiany w danym państwie. Warzywa strączkowe mają różny kształt w stanie surowym są praktycznie nie jadalne oraz nie mają żadnego zapachu. Po obróbce mogą wyglądać nieco inaczej niż w stanie surowym. Warzywa strączkowe znalazły wiele zastosowań w kuchni ale i w przetwórstwie. W popularnej dzisiaj soi na całym świecie znajdują się tłuszcze, które są z niej uzyskiwane. Dzięki czemu mamy olej sojowy, możemy także z warzyw strączkowych uzyskać mąkę czy przerobić je na wiele innych produktów. W kuchni znalazły zastosowanie, jako samodzielne danie bądź też dodatek do wielu dań. Możemy je zastosować do wielu gulaszy, zup. Mogą być spożywane zarówno na zimno jak i na ciepło. Bardzo popularne są wszelkiego rodzaju sałatki czy surówki z dodatkiem groszków. Warzywa strączkowe opanowały świat i są spożywane wszędzie w bardzo różnoraki sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *