Szpinak

By | 26 listopada 2014

Jest wiele smacznych warzyw, ale są też takie, które na sam widok odstraszają każdego. Tak przypadłość bardzo często tyczy się młodych osób, przeważnie dzieci, które do jedzenia warzyw muszą być przeważnie zmuszane. Niestety nie zdają sobie one sprawy jak wiele warzyw jest bardzo odżywczych i jak mocno wpływają na ich rozwój. Dlatego też warto próbować dostarczać dzieciom warzywa nielubiane w różnych formach. Jednym z takich warzyw bardzo nie lubianych jest szpinak. Szpinak choć kojarzony z ogromna siła zaraz po zjedzeniu, nie jest zbyt popularny w śród dzieci. Zielona papka odstrasza je bardzo skutecznie i to nie tylko dzieci. Powodów może być wiele, nie jest zbyt dobry i też utarła się już taka legenda iż jest paskudny. Niestety niewiele jest przepisów bądź też niewiele mam wie jak przyrządzić dobry szpinak, a szkoda bo to warzywo jest ogromnie potrzebne każdemu organizmowi. W Polsce szpinak stał się popularny w szesnastym wieku i jest obecnie uprawiany na masową skalę. Większość upraw jest mrożona i taki szpinak najczęściej można kupić w sklepie. Część upraw jednak możemy kupić w sklepie w postaci gotowych liści. Liście te po obróbce możemy przysmażyć na patelni lub zrobić z nich zupę. Szpinak jako jedno z nielicznych warzyw zawiera bardzo dużo witaminy A oraz wiele składników odżywczych takich jak żelazo, magnez czy wapn. Dlatego przez wielu dietetyków jest bardzo zalecany do spożycia. Stosowany jest także jako dodatek dla pasz lub też jako samodzielna pasza dla zwierząt hodowlanych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *