Warzywa dyniowate

By | 26 listopada 2014

Warzywa przybierają bardzo wiele kształtów oraz zapachów. Są uprawiane na wiele sposobów. Niektóre potrzebują bardzo specjalnych warunków do uprawy. Jedną z ciekawych odmian warzyw są warzywa dyniowate. Prócz tradycyjnych warzy jakie spotkamy w dyniowatych są dynie, kabaczki, pakisony czy też cukinie. Istnieją także warzywa bardziej ciekawe jak melon, kawon czy dynia ozdobna. Warzywa dyniowate to warzywa które mają dosyć spore wymagania, rosną przeważnie na powierzchni ziemi, wyrastają z pędów, które wiją się po całej ziemi. Lubią bardzo klimaty ciepłe i słońce, które pozwala im dojrzewać. Znalazły szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle jak i kuchni domowej. Są warzywami zjadanymi na zimno, poddawane obróbce, gotowane, smażone, pieczone czy duszone. Wykorzystywane także do pieczenia ciast. Wiele z tych warzyw można także spożyć zaraz po zerwaniu jak ogórek czy nawet dynia. Warzywa z rodziny dyniowatych, znalazły także zastosowanie jako warzywa ozdobne. Szczególnie dynia jest warzywem szeroko wykorzystywanym w kulturze. Najbardziej kojarzy się ze świętem Halloween. Jest także wiele gatunków dyni ozdobnej, karłowatej o bardzo wielu kolorach i kształtach. Warzywa dyniowate maja bardzo wiele składników odżywczych jak i witamin. Dlatego też chętnie są spożywane w każdej wersji. Można je także marynować lub konserwować. Znane jest także suszenie warzyw dyniowatych. Często warzywa te oraz same ich pestki wykorzystywane są do robienie olejów czy mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *