Ciasto

By | 1 grudnia 2014

Jest to elastyczna i plastyczna masa, która powstaje przez zagniecenie mąki z wodą oraz innych składników, jak cukier, jajka, tłuszcze. Niektóre ciasta nie mają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się też mleko, maślankę, kefir, jogurt, sok owocowy, napój gazowany zamiast wody. W niektórych ciastach nie ma jednak żadnego płynu tylko jajka lub miód. Ciasto w zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji dzięki drożdżom, co spulchnia lub zakwasza ciasto. Do spulchniania ciasta używa się sody oczyszczonej, proszku do pieczenia lub piany z białek. Z ciasta przez pieczenie, gotowanie smażenie otrzymuje się makarony, kluski, chleb, chały strucle i wyroby cukiernicze. Ciasta piecze się też na różne uroczystości jak imieniny, wesela, komunie lub do podania dla gości jako deser z kawą. Najczęściej też robione są różnego rodzaju ciasta z dodatkami, jak wiórki kokosowe, rodzynki, galaretki, orzechy czy inne z budyniem włącznie. Wszystko zależy od gustu i woli kucharza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *