Czekolada

By | 1 grudnia 2014

Jest to niezwykły wprost wyrób cukierniczy, którzy przygotowywany jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego bądź tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego oraz innych, dowolnych dodatków. Najczęściej jest ona dostępna w formie tabliczek czekolady. Coraz popularniejsza staje się ona również w postaci napoju na wodzie, mleku bądź innym płynie, która w niektórych krajach, jak Meksyk, jest tradycyjną postacią czekolady. Czasami, chociaż rzadko, spotyka się też ją w formie sproszkowanej lub w granulkach. Posiada ona wysoką wartość energetyczną i dużo kalorii. Pierwsza czekolada została wymyślona przez Majów. Najczęściej współcześnie wyróżnia się następujące kategorie czekolad: gorzkie, mleczne, białe, deserowe, bakaliowe, orzechowe lub owocowe. Obecnie jest to jeden z najczęściej stosowanych, podawanych i najpopularniejszych deserów na świecie. W produktach czekoladopodobnych kakao stanowi zaledwie około siedem procent całkowitej masy czekolady. Jest też jeszcze czekolada couverture, wykonywana z wyrobów kakaowych i cukrów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *