Desery

By | 1 grudnia 2014

Jest to przede wszystkim potrawa, która jadana jest najczęściej na zakończenie posiłku określanego jako główny lub na podwieczorek, ewentualnie jako drugie śniadanie, chociaż na przykład w Polsce owa ostatnia propozycja jest niezwykle rzadka. Zazwyczaj jest to potrawa słodka. Najczęściej pod nazwą deser rozumie się między innymi: różnego typu ciasta, owoce, budynie, kisiele, lody, kremy, gofry, musy, leguminy, sałatki owocowe, galaretki, pianki, słodycze, chałwy, mleczka, kompoty, zabajone, granity, suflety, puddingi, racuchy, sorbety i wiele innych. Czasami w terminie deser zawierają się też sery (słodsze od tradycyjnych lub spożywane same w sobie), a nawet picie kawy czy herbaty. Jak widać znaczenia deser mogą być różne. Praktycznie w większości zależy to od kultury i tradycji, które obowiązują na danym terenie, głównie w obrębie danego kraju, czasami regionu chociaż taka rozbieżność jest już rzadsza. Zazwyczaj jednakże są to po prostu potrawy słodkie, spożywane między posiłkami na poprawę humoru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *